Η σχέση καρδιάς εγκέφαλου (01)
Η ιδέα που πραγματεύεται το Ινστιτούτο HeartMath τα τελευταία 29 χρόνια είναι ότι υπάρχει σχέση καρδιάς-εγκέφαλου.
Η καρδιά στέλνει πληροφορία στον εγκέφαλο επηρεάζοντας τα κέντρα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη στρατηγική σκέψη, στους χρόνους αντίδρασης μας στα ερεθίσματα, και στην αυτορύθμιση του συστήματός μας.
Η βασική πληροφορία που η καρδιά μεταβιβάζει είναι ο βαθμός 'συνοχής' της.
Η 'συνοχή' είναι όρος που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες για να περιγράψουν μια υψηλά αποδοτική κατάσταση της ανθρώπινης φυσιολογίας κατά την οποία το Νευρικό μας σύστημα, το καρδιαγγειακό, το Ορμονικό και το Ανοσοποιητικό συνεργάζονται αποτελεσματικά και αρμονικά. Τι εννοούμε με αυτό;
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εμπειρία της οδήγησης ενός οχήματος που ναι μεν δουλεύει αλλά δεν δουλεύει με βέλτιστο τρόπο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα να έχει ξεχρονιστεί, να μην πυροδοτούνται δηλαδή τα μπουζί του με συγχρονισμένο τρόπο μεταξύ τους. Το αυτοκίνητο δουλεύει αλλά όχι έτσι όπως θα έπρεπε. Η απόδοσή του επηρεάζεται.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το σώμα μας. Όταν είναι 'ξεχρονισμένο', ναι μεν δουλεύει, αλλά όχι στο βέλτιστο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι το Αυτόνομο Νευρικό και το ορμονικό μας σύστημα δε λειτουργούν με συγχρονισμένο τρόπο. Αυτό επηρεάζει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μια ακόμη σειρά λειτουργιών του σώματός που εν τέλει καθορίζουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας.
Το αυτοκίνητο το επιδιορθώνουμε και το φέρνουμε στη βέλτιστη κατάσταση ρυθμίζοντας 'το χρονισμό' του έτσι ώστε τα μπουζί τα πυροδοτούνται με τη σωστή σειρά και το σωστό συγχρονισμό.
Κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε με το σώμα μας δημιουργώντας μια 'κατάσταση Συνοχής' στις λειτουργίες του, βελτιώνοντας το βαθμό πνευματικής εστίασης, συναισθηματικής σταθερότητας και φυσικής ανθεκτικότητας μας.
Αυτό γίνεται με την παρέμβασή μας στη φυσιολογία μας μέσω της αναπνοής και στο συναισθηματικό μας πεδίο μέσω της σκέψης. Η αυτορύθμιση αυτή γίνεται μέσω των πρακτικών του HeartMath και αποτυπώνεται στον Ρυθμό Καρδιακής Μεταβολής που παρακολουθούμε με τα εργαλεία του Ινστιτούτου. Η μετάδοση της πληροφορίας της συνεκτικής μας κατάστασης από την καρδιά στον εγκέφαλο μας επιτρέπει να λειτουργούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε όλα τα πεδία της ζωής.
Στην ακόλουθη εικόνα βλέπουμε πως απεικονίζεται η μη συνεκτική κατάσταση (πάνω) και η συνεκτική κατάσταση μετά τις ασκήσεις του HeartMath (κάτω).
Τί είναι αυτή η Συνοχή:
Η Συνοχή έχει οριστεί/περιγραφεί με διαφορετικούς τρόπους οι οποίοι όσον αφορά στην ψυχο-φυσιολογία μας είναι όλοι έγκυροι:
> Η ποιότητα του να διαθέτει κάτι ή κάποιος ευταξία, σταθερότητα και να είναι κατανοητός
> Διαύγεια σκέψης και συναισθηματική ισορροπία
> Ένας συνδυασμός κυμάτων που παράγεται από δύο ή περισσότερες πηγές και είναι συντονισμένος ώστε να αποφέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα (πχ. τα λεηζερ)
> Η δομημένη κατανομή ενέργειας εντός ενός συστήματος (ημιτονοειδές κύμα)
> Ο συγχρονισμός μεταξύ διαφορετικών συστημάτων
> Διάταξη με αναγνωρίσιμη και προβλεπόμενη δομή εντός ενός συστήματος
Τα αποτελέσματα της Συνοχής
Οι έρευνες του HeartMath αναφέρουν ότι η αύξηση της Συνοχής μέσω των ασκήσεων έχει τα εξής αποτελέσματα:
- Αυξημένη ικανότητα αυτορύθμισης του οργανισμού μας όταν αυτό απαιτείται για την αποτελεσματική ανταπόκρισή μας στις δυσκολίες της καθημερινότητας.
- 40% αύξηση της μακροπρόθεσμης μνήμης (long-term memory)
- 24% αύξηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης (short-term memory)
- Αύξηση της ικανότητας εστίασης και προσοχής
- Αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας πληροφοριών
- Αύξηση στην ταχύτητα αντίδρασης (καταγράφηκε κατά τη διάρκεια εφαρμογής του HeartMath σε ακαδημίες ποδοσφαίρου στη Μεγάλη Βρετανία)
- Υψηλότερη απόδοση σε ακαδημαϊκά διαγωνίσματα
- Αυξημένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης
- Καλύτερη ποιότητα ύπνου